Surffaaminen

1285020-wind-surfingKun ajattelet vaikkapa Australian tai Havaijin rantoja, tulee mieleesi todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin kuva ruskettuneesta surffarista. Näitä surffareita, ei tosin ehkä yhtä ruskettuneina, löytyy toki ympäri maailmaa. Vaikka aalloilla ratsastaminen kokemattoman silmään saattaakin näyttää melko helpolta, on lajin hallitakseen harjoiteltava hetki jos toinenkin.

Surffauksen aloittaminen

Surffauksen harjoittelu aloitetaan matalassa vedessä, aivan pienistä laineista. Matalassa vedessä opiskellaan perusasioita surffilaudan kanssa toimimisesta, kuten laudalle nousemista, melomista ja myös sitä, kuinka lauta saadaan kääntymään. Ainakin nämä asiat tulisi osata ennen syvempiin vesiin siirtymistä. Kun lauta lopulta on hallinnassa, pitää opiskella aaltojen lukemista. Aaltoja lukemalla surffaajat osaavat ottaa aallot oikeaan aikaan, eli juuri ennen niiden murtumista.

Lajin historiaa

Surffaaminen on vanha laji, sillä surffaajia nähtiin ainakin Tyynellämerellä jo 1700-luvulla. 1800-luvun lopussa laji kuitenkin kiellettiin lähetyssaarnaajien toimesta. Harrastus tuli uudelleen luvalliseksi 1920. Tätä nykyä surffaajia on paljo ympäri maailmaa. Myös suomessa toimii lajiin keskittyneitä seuroja. Yksi vanhimmista suomalaisista surffiseuroista on Hyvinkään Surfaajat ry.

Missä voi surffata?

Suomessa surffaamista voi harrastaa esimerkiksi Kirkkonummen Porkkalanniemellä tai Helsingin Pihlajasaaressa. Myös ainakin Pyhtään Sirius Resortissa on mahdollista harrastaa lajia sisätiloissa ympäri vuoden. Surffausmahdollisuuksia on vielä paljon lisää ulkomailla, aina Euroopasta Australiaan asti. Lähdit sitten surffaamaan suomessa tai ulkomailla, kannattaa aina verrata vallitsevia olosuhteita omiin taitoihinsa, sillä meri ei anna armoa!