Palautumisen tärkeys

resting after workoutKolme salitreeniä viikossa, uintia, juoksua, pyöräilyä. Treenaaminen muokkaa kropasta kauniin ja lihaksikkaan. Lisäksi se saa mielen kirkkaaksi ja tyytyväiseksi. Harjoittelua tärkeämpää on se aika, joka vietetään poissa kuntosalilta ja pururadalta. Palautuminen ja lepo ovat sitä aikaa, kun kehitys todella tapahtuu. Tällä ajalla on vaikutusta sekä fysiikan että psyyken kannalta.

Uni

Unen merkitystä ei voi liikaa painottaa palautumisen yhtenä tärkeimpänä osatekijänä. Tarpeeksi pitkät, hyvälaatuiset yöunet vaikuttavat psyykkiseen hyvinvointiin, hormonitasapainoon sekä lihasten palautumiseen. Ennen keskiyötä nukutut tunnit ovat näiden kannalta tehokkaampia kuin keskiyön jälkeen nukutut. Parasta olisi nousta yhdessä auringon kanssa, mikä ei kuitenkaan aina ole Suomessa mahdollista.Myös tietokoneiden ja mobiililaitteiden sininen valo häiritsee unirytmiämme, sillä se pitää aivomme hereillä. Kannattaakin kokeilla tietokoneeseen ja puhelimeen asennettavia ohjelmia, jotka mukauttavat tietokoneen valon kellonajan mukaiseksi.

Vesi

Vesi on paras juoma palautumisen aikana. Urheilujuomia tarvitaan vain juuri ennen, jälkeen sekä rankan treenin aikana. Ne maistuvat hyvältä, mutta sisältävät lisäaineita, joiden prosessoimiseen keholta menee aikaa ja energiaa.Vesi auttaa kaikissa toiminnoissamme sekä fyysisesti että psyykkisesti. Kun olemme kunnolla nesteytettyjä, ajatus juoksee kirkkaammin ja ravinteet imeytyvät helpommin. Lisäksi sydän, hiukset ja iho voivat paremmin.

Rentoutuminen

Sekä keho että mieli tarvitsevat rentoutumista ja hauskuutta. Yksi tarvitsee hiljaisuutta ja oleilua yksin, kun taas toinen rentoutuu parhaiten ison ja äänekkään ystävälauman kanssa. Omat harrastukset, joita voi harjoittaa ilman suorituspaineita, antavat elämälle myös sisältöä.Valokuvaus, kuorolaulu, kokkaaminen, leffakerho tai mukava harrastus internetissä tuovat myös uusia ihmissuhteita elämään ja auttavat laajentamaan maailmankuvaa.

Ravinto

Ravinto auttaa myös palautumisessa, ja jokaisen keho prosessoi eri tavoin esimerkiksi meijerituotteita ja vehnää. Jotkut ihmiset pystyvät kuluttamaan näitä aineita ilman mitään ongelmia, kun taas muille ne saattavat aiheuttaa oireita ja olla jopa osallisina autoimmuunisairausten synnyssä.Noudattipa sitten mitä dieettiä tahansa, puhdas ruoka ja tasapainoiset ateriat auttavat sekä palautumisessa että yleisessä hyvinvoinnissa. Verensokeria ei pidä myöskään koskaan päästää liian alas, vaan kannattaa pitää mukana terveellisiä, luonnollisia välipaloja.