BASE-hyppääminen

1814470-jumpBASE-hypyssä hypätään eräänlainen laskuvarjohyppy kiinteältä alustalta erikoisvalmisteisella laskuvarjolla. Hypyissä käytettävässä varjossa ei esimerkiksi ole varavarjoa, kuten varsinaisissa laskuvarjohypyissä käytettävissä varjoissa. BASE-hypyt ovat yleensä myös laskuvarjohyppyjä matalampia, jolloin nopeudet eivät kasva aivan yhtä koviksi. Tämä tosin vaikeuttaa hyppyasennon pitämistä, jolloin hypystä tulee laskuvarjohyppyä vaarallisempi.

Hyppyalustat

Hyppyalustat on BASE-hypyissä jaoteltu neljään eri ryhmään, rakennuksiin, siltoihin, mastoihin ja jyrkänteisiin. Ryhmittely on tehty pääasiassa sen mukaan, miten tuuli käyttäytyy hyppyalustaan nähden. Tuuli pääsee rakennuksesta ympäri ja ylitse, mastosta tuulee tämän lisäksi myös läpi. Sillalta hypätään, jos tuuli pääsee puhaltamaan alustan ala- ja yläpuolelta. Jyrkänteestä tuuli pääsee vain ylitse. Varsinaiset BASE-hypyt suoritetaan siis kiinteältä alustalta, mutta niiden harjoittelu suositellaan aloitettavan esimerkiksi helikopterista tai kuumailmapallosta hyppäämällä.

BASE-hyppäämisen aloittaminen

BASE-hyppäämisen aloittamiselle on vaatimuksena riittävä laskuvarjohyppykokemus. Tällaisena pidetään yleisesti minimissään 200 hyppyä. BASE-hyppyihin ei kuitenkaan ole samanlaista opastusta tai koulutusta kuin laskuvarjohyppyihin, joten sen aloittaakseen on oltava jokseenkin kokenut laskuvarjohyppääjä. Ensimmäistä BASE-hyppyä suunnitteleva voi joko hankkia kokeneen hyppääjän ohjaajakseen tai osallistua yleensä muutaman päivän kestävälle First Jump -kurssille.Itse hypyn suorittamiseen esimerkiksi rakennuksesta tarvitaan aina rakennuksen omistajan lupa. Koska BASE-hyppyä pidetään todella vaarallisena harrastuksena ja hyppääjän loukkaantumisen tai jopa kuoleman mahdollisuus onkin läsnä joka hypyssä, ei lupaa useinkaan heru. Mutta BASE-hyppääjäthän ovatkin melkoisia riskinottajia, joten he tekevät hyppynsä usein myös ilman lupaa.