Voimanosto

Kolmesta eri nostotavasta koostuvassa lajissa mitataan jokaisen tavan maksimimäärät, minkä jälkeen eniten nostanut körmy voittaa. Kyseessä ei ole talvi- tai kesärenkaiden vaihto, vaan jo 1970-luvulla alkaneesta voimanostosta.Pelin säännöt ovat yksinkertaiset. Kukin kilpailija saa kolme yritystä jokaiseen nostolajiin: 1) jalkakyykky, 2) penkkipunnerrus ja 3) maastaveto. Mikäli kilpailijat päätyvät tasatulokseen, kevyin mies tai nainen voittaa.

Ikiaikainen kilpalaji

Vaikka laji saapuikin Suomeen vasta silloin, kun Irwin oli kuuluisa, voimanostoa on harrastettu (joskin eri muodoissa) ympäri maailmaa aina muinaisen Kreikan olympialaisista Rooman gladiaattoritaisteluihin. Moderni versio kehittyi kuitenkin Yhdysvalloissa sekä Iso-Britanniassa 1950-luvulla. Nykyään voimanostoa harrastetaan ympäri maailmaa – satoi tai paistoi.Jokaisen suorituksen on oltava direktiivien mukaan juuri eikä melkein puhdas. Täten jopa suomalaiset byrokraatit ovat kateellisia siitä, kuinka paljon sääntöjä voi olla yhdessä yksinkertaisessa suoritteessa. Valitettavasti kaikkia sääntöjä ei tässä artikkelissa ehditä käymään läpi.

Valtavia kilomääriä

Hallitseva maailmanmestari ja Islannin lahja maailmalle, “Benni” Magnusson (https://www.youtube.com/watch?v=-O5U0HNdygg), pitää tällä hetkellä hallussaan voimanoston maailmanennätystä: jalkakyykky 420 kg, penkkipunnerrus 220 kg ja maastanosto 461 kg. Tulokset eivät yllätä, sillä hänen harjoittelutovereinaan toimivat vaimo Gemma, joka on myös Islannin vahvin nainen, sekä veli Magnus, joka tunnetaan Maailman vahvin mies -kilpailuista.Laji sopii suomalaisille kuin nenä päähän; lajit, joissa saa huutaa ja heittää tai nostaa isoja esineitä, ovat aina olleet lajeja, joissa me härmäläiset menestymme. Tuleeko seuraava tulevaisuuden ennätys kenties Suomesta?