Vaihtoehtoisia urheiluharrastuksia

Urheilun jännittävässä maailmassa pätee uusin trendi, jonka mukaan jokaisen lajin eteen lisätään sana “extreme”. Tavanomaiset harrastukset liittyvät yleensä raakaan kilpailuun, kun taas uudenlaiset ja vaihtoehtoiset urheiluharrastukset kumpuavat halusta kokeilla jotakin uutta ja erikoista. Ja mikäs siinä, kun vaihtoehtoja on kuin sieniä syyssateella.

Parkour

Parkour yhdistää atleettisuuden ja breakdancen elementtejä, joiden avulla ei harrastajan ei tarvitse liittyä mihinkään seuraan tai maksaa välineiden käytöstä. Parkouria harrastetaan missä tahansa käyttäen hyväksi ympäristön luomia mahdollisuuksia. Lajissa tavoitteena on päästä paikasta A paikkaan B mahdollisimman tehokkaasti käyttäen hyväksi ympäröiviä esteitä, esineitä ja kokolailla ympäristöä. Suoritukset ovat yleensä akrobaattisia ja ajoittain uhkarohkeita, sillä esteenä voi olla esimerkiksi kerrostalon katolta hyppääminen toiseen rakennukseen.

Eukonkanto

Toinen vähemmän radikaali ja extreme-laji on suomalaisille tuttu eukonkanto. Joka kesä järjestetään myös eukonkannon maailmanmestaruuskisat, joihin osallistuu pariskuntia ympäri maailmaa. Vaikka laji saa monet nauramaan ensisilmäyksellä, vaatii laji kuitenkin erinomaista fyysistä kuntoa ja harjoittelua. Toisaalta suomalaisilla on etulyöntiasema muihin verrattuna, sillä hyvin usein viikonlopun illanistujaisten jälkeen pariskunta kantaa toisiansa kotiin ylittäen kaupungin esteet kerta toisensa jälkeen.

Extreme-silittäminen

Kolmas vaihtoehto on hyvällä todennäköisyydellä hullunkurisin extreme-laji, josta olet kuullut: extreme-silittäminen (https://www.youtube.com/watch?v=i4JVxvH4BG0) tekee tuloansa myös Suomeen. Lajissa yhdistyy extreme-suorituspaikkojen ja elegantin silittämisen taidot. Esimerkiksi mikä sen jännittävämpää, kuin silittää oma työpaita aktiivisen tulivuoren kupeessa? Entäpä yhteisvoimin silittäminen samaan aikaan, kun laskettelet alas Grenoblen mäkeä?

Onko meidän arjesta tullut niin tympeä ja harmaa, että ainoa tapa saada jännitystä elämään on joko hankkimalla lapsia tai sitten aloittamalla extreme-harrastuksen? Ehkäpä jälkimmäinen vaihtoehto sopii monille paremmin, sillä toisin kuin lapsista, harrastuksista pääsee eroon suhteellisen helposti hermoja kiristäessä. Joka tapauksessa kesä saapuu: oletko sinä löytänyt jo itsellesi kesäheilan sijaan extreme-harrastuksen?