Painonnosto

Kyykky, kädet tankoon, hauska ilme, veto, huuto, työntö ja vieläkin hauskempi ilme. Kyllä vain, kyseessä on painonnosto. Olympialaisten kestosuosikki vetää katsojia ihastelemaan kuinka (yleensä) Itä-Euroopan ja Kaukasian maiden urhot dominoivat lajia vuodesta toiseen.

Teknistä räjähtävyyttä

Painonnosto sekoitetaan usein voimanostoon, mutta kyseessä on kuitenkin kaksi eri lajia. Painonnosto jaetaan kahteen lajiin: 1) tempaus ja 2) työntö. Tavoite molemmissa on tietenkin sama: Saada painot pään yläpuolelle suorille käsille.

Kilpailu aloitetaan tempauksella, jossa kilpailija niin sanotusti vinssaa painot suorille käsille ilman välivaiheita. Suorituksessa vaaditaan voiman lisäksi myös äärimmäisen hyvää tasapainoa ja puhdasta tekniikkaa.

Toinen vaihe on työntö, joka on teknisesti haastavampi, mutta samalla katsojille viihdyttävämpi. Ensin painot nostetaan rinnalle ja sen jälkeen suorille käsille pään yläpuolelle. Kilpailija irvistelee siihen asti, kun tuomaristo on hyväksynyt suorituksen puhtaaksi. Tuomareita on kolme, joista vähintään kahden on hyväksyttävä suoritus.

Suomalaismenestystä odotellessa

Vaikka laji kärsii piristysaineiden väärinkäytöstä, sen perinteet pitävät lajin yhä suosittuna esimerkiksi Venäjällä, Turkissa ja nyttemmin Kiinassa. Maailman (raskaan sarjan) ennätystä pitävät hallussaan iranilaiset Behdad Salimi ja Hossein Rezazadeh. Salimin tempausennätys on huikea 214 kg ja Rezazadehin työntötulos on 264 kg. Naisten puolella venäläinen Tatiana Kashirina dominoi sekä työntöä (193 kg) että vetoa (193 kg).

Jostain syystä suomalaiset eivät ole menestyneet painonnostossa. Kenties meidän ujoutemme huutaa julkisella paikalla ja kameroiden edessä (selvin päin) estää lajin nousun suosituksi myös Suomessa.