BMX-pyörästä eivät haaveile pelkästään junnut, vaan motocross- ja temppupyöräily ovat toimivia treenitapoja lähes minkä ikäisille tahansa. Toki omaa kehoa tulee kuunnella lajissa kuin lajissa, mutta mitään ikärajoja ei BMX-pyöräilylle ole edes syytä asettaa. Hurjimmat satavuotiaat sopivat temppupyörän satulaan siinä missä nostalgista nuoruuttaan uudelleen elävät keski-ikäisetkin, kukin tietysti omalla vastuullaan!
BMX:n ero normipyöriin nähden
Kirjainyhdistelmä BMX tulee sanoista bicycle motocross. Tyypillisesti motocrossia eli MX:ää harrastetaan kilpaa moottoripyörillä erilaisilla motocross-radoilla. BMX:ssä kilpaillaan myös radoilla, mutta välineenä on tarkoitukseen ominaisuuksiltaan soveltuva polkupyörä, joka eroaa tavallisesta pyörästä monin tavoin. Aloittelijoiden pyörissä on jarrut, mutta osassa temppupyöriä sellaisia ei lainkaan ole, tai ne ovat heikommat kuin muissa polkupyörissä. Muitakin eroja löytyy. Asianmukaisessa liikkeessä ammattitaitoinen henkilökunta kyllä auttaa sopivan BMX-pyörän hankkimisessa.
BMX-pyörien tuumakoko on joko 20” tai 24”. Kyse ei kuitenkaan ole erityisesti lapsille suunnatusta pyörästä. BMX-pyörät ovat kuitenkin suosittuja nuorten vauhtihirmujen keskuudessa, koska kova meno ja taitojen testaaminen ovat kaveriporukan yhteisiä harrasteita esiteini-iästä alkaen. Joillain kiinnostus lajiin tyssää nopeasti, mutta osa aloittelijoista kehittyy siinä määrin, että motivaatio säilyy aikuisikään saakka. Lajin pariin pääsee nuorempana ehkä helpoimmin yhdistystoiminnan kautta ainakin, jos kaveriporukasta harva harrastaa sitä.
BMX-radalla pumpataan, flatland tarkoittaa temppuilua
Nuorimmat BMX-kisaajat ovat peräti 4-vuotiaita. Laji sopii lapsille, sillä se kehittää muun muassa motoriikkaa ja tasapainoa. Kyse ei silti ole tietenkään pelkästään lasten lajista, vaan aikuiset BMX-pyöräilijät kehittävät lajia harrastaessaan täsmälleen samoja taitoja kuin lapsetkin. Myös harkintakyky ja tilannetaju varmasti hioutuvat fysiikasta puhumattakaan.
BMX-radat voivat olla motocrossista tuttuja noin neljänsadan metrin ajoratoja, tai pumptrackeja eli päällystettyjä reittejä, jotka aaltoilevat. Pyörät eivät ole jpusitettuja, ja niiden liikuttaminen halutulla tavalla vaatii kehonhallintaa ja tekniikaa. Pyörällä voidaan temppuilla myös esteiden kuten kivien, kantojen ja palkkien päällä, jolloin tarkoituksena on selvittää eri esteistä muodostuva rata koskettamatta jalalla maahan. Flatland taas tarkoittaa temppuilua tasaisella alustalla. Lajissa kilpaillaan kansainväliselläkin tasolla. Kuntoilun lisäksi BMX-temppuilulla voi tienata isotkin rahat.